Asset Publisher Asset Publisher

Powrót Dropia?

Na terenie Nadleśnictwa Połczyn pojawił się niespodziewany gość.

Drop (Otis tarada)- bo o nim mowa obserwowany był w okolicach Barwic, w pobliżu zabudowań gospodarskich, co może dziwić z uwagi na wrodzoną płochliwość tych ptaków.

Co warto podkreślić to fakt, że gatunek ten uważany jest w Polsce za wymarły.

Ostatnie  polskie dropie obserwowano na obszarze Wielkopolski w latach ’80. Obecnie drop występuje w niewielkich, izolowanych populacjach w Hiszpanii, na Węgrzech, oraz na terenie Niemieckiej Brandenburgii (ok. 230 osobników).

Drop jest dużym ptakiem, preferującym otwarte tereny o rolniczym charakterze. Gniazda buduje na ziemi. Dorosłe samce osiągają masę ciała do 16 kg, rozpiętość skrzydeł 210–226 cm, co czyni je jednym z najcięższych zdolnych do lotu ptaków. Samice są mniejsze (masa ciała do 9 kg, rozpiętość skrzydeł 168–173 cm).

Obecnie w kilku europejskich krajach prowadzone są programy reintrodukcji m.in. w Wielkiej Brytanii i Szwecji. W tym roku również Lasy Państwowe włączyły się w działania związane z przywróceniem tych okazałych ptaków na terytorium Polski.  

Osobnik obserwowany na terenie naszego nadleśnictwa to najprawdopodobniej pochodząca z Brandenburgii samica, obserwowana wcześniej w okolicach Białego Boru.

Fot. Ryszard Czaplewski


Asset Publisher Asset Publisher

Asset Publisher Asset Publisher